Gepassioneerde tandartsen die in essentie begrijpen dat het om zorg gaat

Vullingen

Als een tand of kies beschadigd is door een gaatje of een ongeluk, dan kan het gebitselement hersteld worden met een vulling. De vulling voorkomt pijn en herstelt de functie van de tand of kies. Er zijn verschillende vulmaterialen. Het meest gebruikte vulmateriaal is het witte composiet.
Composiet kent veel toepassingen. Zo kunnen afgebroken tanden er mee worden opgebouwd en kan van composiet een facing worden gemaakt.

Behandeling

Voordat een gaatje wordt gevuld, zal eerst het aangetaste deel moeten worden weggeboord. Nadat de kies schoon en droog is gemaakt, wordt het gat opgevuld met een vulling.

Er wordt een soort lijm in de tand aangebracht. Hierdoor hecht de vulling beter. Deze lijm wordt met licht uitgehard. Vervolgens wordt het zachte vulmateriaal in het schoongemaakte gaatje gestopt en geeft de tandarts de vulling de juiste vorm. Ook de vulling wordt met licht uitgehard.

Na het aanbrengen van een vulling kan de behandelde tand of kies enige tijd gevoeliger zijn voor warm of koud voedsel. De klachten kunnen soms wel 1 tot 2 weken duren. Het boren in een tand of kies veroorzaakt een wond van het tandbeen. Deze wond heeft enige tijd nodig om te herstellen. Indien de klachten verergeren moet u contact opnemen met uw tandarts. Soms moet er een vervolgbehandeling gedaan worden om de klachten te verhelpen.

Alternatieve behandelingen

Bij hele grote gaten of zeer grote beschadigingen, is het trekken van de tand of kies soms de enige oplossing. Er ontstaat dan wel een gat in de tandenrij. Er kan besloten worden om de situatie zo te laten, of de getrokken gebitselement te vervangen door een implantaat, een brug of een uitneembare voorziening.

Als een vulling heel groot wordt, kan een kroon de voorkeur hebben om vorm en functie van de tand of kies te herstellen en de kans op een breuk te verkleinen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een witte vulling mee?

Een witte vulling kan jaren meegaan. Omdat grote witte vullingen in kiezen nog niet zo lang worden gebruikt, zal in de loop der tijd moeten blijken of deze vullingen net zo lang meegaan als amalgaamvullingen.

Witte vullingen kunnen op den duur verkleuren. Vooral bij mensen die veel roken of veel koffie en thee drinken, komen verkleuringen voor. Som kan met polijsten de verkleuring verwijderd worden of kan over een verkleurde vulling een nieuw wit laagje worden aangebracht. In het uiterste geval moet de vulling in zijn geheel vervangen worden.

Contact en vragen

Tandartspraktijk Stadshart

0599 - 655 055

Stadshart 1
9501 SV
Stadskanaal

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan onder de veelgestelde vragen. Of neem dan contact op met Tandartspraktijk Stadshart.