Gepassioneerde tandartsen die in essentie begrijpen dat het om zorg gaat

Sealen

Soms zijn kiezen lastig schoon te maken omdat ze diepe groeven en putjes hebben. Vooral als kiezen net zijn doorbreken kunnen dan gemakkelijk gaatjes ontstaan. Als de groeven en putjes in de kiezen van uw (pleeg)kind te diep zijn, kan het verstandig zijn om deze af te sluiten met een lak of sealing om gaatjes te voorkomen. Sealen is een effectieve behandeling om het risico op gaatjes te beperken.

Behandeling

Eerst wordt er een rubber lapje om de kiezen aangebracht. Daardoor kan er droog gewerkt worden. Dat is nodig omdat de lak anders niet goed blijft zitten. De kiezen worden eerst grondig schoon gemaakt met een borsteltje en polijstmiddel. Daarna wordt met een etslaagje de tanden ruw gemaakt. Daardoor hechting de lak beter. Daarna wordt de lak aangebracht en uitgehard met een blauwe lamp. 

Een sealing biedt geen garantie tegen het ontstaan van gaatjes. Goed poetsen, gezond eten en drinken blijft noodzakelijk. Ook gesealde kiezen moeten minimaal twee keer per dag met een fluoride tandpasta worden gepoetst.

Veelgestelde vragen

Doet sealen pijn?
De behandeling duurt een paar minuten per kies en doet meestal geen pijn. Als het nodig ik kan het tandvlees rond de kies verdoofd worden. De lak kan in het begin een beetje vies smaken. Je kan een sealing niet voelen.
Hoe oud moet je zijn om te sealen?
Sealen kan op elke leeftijd worden toegepast bij kinderen. Sealen gebeurt bij voorkeur vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is rond het zesde levensjaar. In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald.
Kunnen er nog gaatjes onstaan na het sealen?
Een sealing biedt geen garantie tegen het ontstaan van gaatjes. Goed poetsen, gezond eten en drinken blijft noodzakelijk Ook gesealde kiezen moeten minimaal twee keer per dag met een fluoride tandpasta worden gepoetst.

Contact en vragen

Tandartspraktijk Stadshart

0599 - 655 055

Stadshart 1
9501 SV
Stadskanaal

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan onder de veelgestelde vragen. Of neem dan contact op met Tandartspraktijk Stadshart.