Gepassioneerde tandartsen die in essentie begrijpen dat het om zorg gaat

Kronen en bruggen

Een kroon is het deel van de tand of kies dat in de mond zichtbaar is. Soms moet (een deel van) een natuurlijke kroon vervangen worden omdat een gebitselement ernstig beschadigd is of mist. Als dat niet meer met een vulling kan, zijn een kunstkroon of een brug behandelopties. Een kunstkroon wordt ook kroon genoemd.

Een kroon is een overkappend dopje dat over een beschadigde tand of kies wordt gezet. Het geeft stevigheid en bescherming aan het beschadigde gebitselement. Doordat de vorm en kleur op maat gemaakt worden, ziet een kroon er natuurlijk uit. Als u een tand of kies mist, is een brug een manier om deze tand of kies te vervangen. Een brug is één stevig geheel dat bestaat uit twee (of meer) aan elkaar vastgezette kronen en een zwevend deel. De kronen worden op uw eigen tanden vastgezet en vormen zo de pijlers van de brug.
Kronen en bruggen worden met cement vastgezet en zijn niet door uzelf te verwijderen.

Behandeling

De behandeling vind in een aantal afspraken plaats. De tandarts zal de tanden of kiezen waar de kroon of brug komt,omslijpen. Er moet namelijk ruimte gemaakt worden om de kroon of brug over uw eigen gebitselement(en) te kunnen plaatsen. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving zodat de behandeling pijnloos is. Als het omslijpen klaar is, wordt een afdruk van de tanden en kiezen gemaakt. Ook zal de kleur voor de kroon of brug bepaald worden. Dat is een belangrijk deel van de behandeling omdat de kleur precies moet passen bij de kleur van uw eigen tanden en kiezen.
Met de afdrukken en de kleurbepaling kan het tandtechnisch laboratorium precies passende kronen en bruggen maken.
Totdat de definitieve kroon of brug klaar is, wordt een tijdelijke kroon of brug geplaatst. De nieuwe kroon of brug wordt, nadat deze is gepast en gecontroleerd, vastgemaakt met het daarvoor bestemde cement.

Veelgestelde vragen

Waarom is een kroon nodig?
Een tand of kies is kan zo zwaar beschadigd of lelijk zijn dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen. Een kroon kan dan uitkomst bieden.
Een ontbrekend gebitselement kan worden vervangen door een implantaat. Op het implantaat kan dan een kroon geplaatst worden.
Kan ik met een tijdelijke kroon kauwen?
Totdat de definitieve kroon klaar is, wordt er een tijdelijke kroon geplaatst. U kunt met een tijdelijke kroon gewoon eten en kauwen. Wel is een tijdelijke kroon minder sterk dan een definitieve kroon.
Voelt een kroon of brug als een normale tand?
Soms moet u even wennen aan een kroon of brug. Er is natuurlijk wel wat veranderd. Maar uiteindelijk zal uw kroon of brug min of meer aanvoelen als uw eigen tand of kies.
Hoe lang gaat een kroon of brug mee?
Een kroon of brug is een duurzame oplossing en gaat in principe vele jaren mee. Wel is het belangrijk dat u uw tanden en kiezen goed schoonhoudt en regelmatig laat controleren.
Losse kroon of brug, wat nu?
Het gebeurt niet vaak, maar het is mogelijk dat de kroon of brug loslaat. Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw tandarts. De kroon of brug kan meestal opnieuw vastgemaakt worden.

Contact en vragen

Tandartspraktijk Stadshart

0599 - 655 055

Stadshart 1
9501 SV
Stadskanaal

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan onder de veelgestelde vragen. Of neem dan contact op met Tandartspraktijk Stadshart.