Gepassioneerde tandartsen die in essentie begrijpen dat het om zorg gaat

Kindertandarts

Een kindertandarts is een tandarts die gespecialiseerd is in het behandelen van kinderen die niet in een gewone tandartspraktijk behandeld kunnen worden. Het gaat dan om kinderen die extreem angstig zijn, gedragsproblemen, ziektes of beperkingen hebben en om kinderen met veel gaatjes maar (nog) te jong zijn om tandheelkundig behandeld te worden.

Verwijzing

Zonder verwijsbrief van uw eigen tandarts of huisarts kunt u geen afspraak voor uw kind bij de kindertandarts maken. Zodra behandeling bij een gewone tandarts weer mogelijk is, zal uw kind weer door de eigen tandarts behandeld gaan worden. Als u een verwijsbrief heeft kunt u een afspraak maken voor uw kind. Helaas bestaat er op dit moment een wachtlijst.

De behandeling

Tijdens het eerste bezoek zal er eerst kennisgemaakt worden, zullen we uitleggen hoe we werken en wordt bekeken welke behandelbehoefte er bestaat. Dat kan niet altijd in één bezoek in kaart worden gebracht.

Voor het maken van een behandelplan op maat willen we veel van uw kind weten. Medische gegevens, eet- en drink gewoonten, maar ook informatie over familie- en gedragskenmerken zijn voor een goed tandheelkundig behandelplan belangrijk.

Het kan zijn dat er wenafspraken worden gemaakt om uw kind spelenderwijs en op een veilige manier te laten ervaren hoe het is om bij de tandarts te zijn. Op deze manier kan uw kind leren op ons te vertrouwen.

Voorlichting en bewustwording over mondhygiëne en voeding staan bij ons centraal. Uiteindelijk is dat de enige manier om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen of te stoppen.

Bij voorkeur geven wij preventieve behandelingen en grijpen alleen in als dat niet anders kan. Dat geldt ook voor behandelingen onder narcose. Alleen in uitzonderlijke gevallen zal, als het echt niet anders kan, behandeling onder narcose plaatsvinden.

Vanzelfsprekend zult u uitgebreid geïnformeerd worden voordat wij een behandeling bij uw kind uitvoeren.

Veelgestelde vragen

Wat maakt de kindertandarts anders?

Bij de kindertandarts staat uw (pleeg)kind in het middelpunt. Alle tijd, de nodige aandacht, de juiste benadering en de best passende behandelingen zorgen dat uw kind zich bij de kindertandarts op zijn/haar gemak voelt.

 

Moet elk kind naar een kindertandarts?

Nee, de meeste kinderen kunnen gewoon naar uw eigen tandarts. Een kindertandarts is een tandarts die gespecialiseerd is in het behandelen van kinderen die niet in een gewone tandartspraktijk behandeld kunnen worden. Het gaat dan om kinderen die extreem angstig zijn, gedragsproblemen, ziektes of beperkingen hebben en om kinderen met veel gaatjes maar (nog) te jong zijn om tandheelkundig behandeld te worden.

Vanaf wanneer neem ik mijn kind voor het eerst mee naar de tandarts?

Wij adviseren om uw (pleeg)kind mee te nemen als u zelf voor de periodieke controle naar de tandarts gaat. Het moment dat de eerste tand doorbreekt, is voor een kind een goed moment om voor de eerste keer mee naar de tandarts te gaan. Zo raakt uw kind al jong gewend aan de tandarts en krijgt u als ouder of verzorger tijdig de beste tips en adviezen over mondhygiëne en mondgezondheid.

Hoe vaak op controle?

Melktanden hebben een andere vorm en glazuurstructuur dan blijvende tanden en kiezen. Daardoor kunnen makkelijker gaatjes ontstaan. Kinderen moeten dan ook regelmatig gezien worden voor controle. Als er een groter risico op gaatjes bestaat, worden vaker controle-afspraken geadviseerd.

Wordt het tandartsbezoek van mijn kind vergoed?

Tandheelkundige zorg voor kinderen tot het achttiende jaar worden, met uitzondering van beugelbehandelingen en sommige implantaatbehandelingen, in principe 100% vergoed vanuit de basisverzekering.

Contact en vragen

Tandartspraktijk Stadshart

0599 - 655 055

Stadshart 1
9501 SV
Stadskanaal

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan onder de veelgestelde vragen. Of neem dan contact op met Tandartspraktijk Stadshart.